Château de Fesles

Château de Fesles Rosé d’Anjou

11,95

Dit is een fraaie en kwalitatieve, mild zoete rosé uit de Anjou. Aantrekkelijk zalmroze van kleur met granaatkleurige reflexen. Een explosie van bloemen en fruit in geur met aroma’s van wilde aardbeien, frambozen, bosbessen en zwarte bes. De smaak doet wat de neus belooft! Lang aanhoudend in smaak.

Dit is een totaal andere wijn dan de “vroegere” typische Rosé d’Anjou die vaak veel te zoet waren. Deze uitvoering is wat milder zoet (bijna demi-sec) en gemaakt op kwaliteit door een van de betere chateau’s uit de streek.

Wijnsoort

Wijnstijl

Half Zoet, Milddroog

Land

Frankrijk

Streek

Loire

Gebied

Anjou

Druivenrassen

Gamay, Grolleau

Serveertemperatuur

10-12 °C

Wijn en gerecht

Maaltijdsalades, gegrild wit vlees, gevogelte, vis. En om heerlijk van te genieten op zichzelf.

Categorieën: , , Tags: , ,
Beschrijving

Dit is een fraaie en kwalitatieve, mild zoete rosé uit de Anjou. Aantrekkelijk zalmroze van kleur met granaatkleurige reflexen. Een explosie van bloemen en fruit in geur met aroma’s van wilde aardbeien, frambozen, bosbessen en zwarte bes. De smaak doet wat de neus belooft! Lang aanhoudend in smaak.

Dit is een totaal andere wijn dan de “vroegere” typische Rosé d’Anjou die vaak veel te zoet waren. Deze uitvoering is wat milder zoet (bijna demi-sec) en gemaakt op kwaliteit door een van de betere chateau’s uit de streek.

Over Château de Fesles

Château de Fesles

Door de eeuwen heen is Château de Fesles in handen geweest van verschillende adellijke families. In de 19e eeuw heeft de Boivin familie, een echte wijnmakersfamilie, het domein gekocht en het naar een hoger niveau getild. Ze overleefden de phylloxera-plaag, creëerden groei en verbeterde viticultuur en wijnmaaktechnieken. Sinds 2008 is het château in handen van de Helfrich familie, een hardwerkende familie op zoek naar optimale terroirexpressie in de wijnen.

Rond Château de Fesles is 48 hectare wijngaard aangeplant, verdeeld over twee gedeelten:

  • Op de helling staat 24 hectare Chenin Blanc aangeplant, bestemd voor de productie van Anjou Blanc, Coteaux du Layon en Bonnezeaux.
  • Op de vlakte staat Cabernet Franc (18 hectare), de enige druif die gebruikt wordt voor Anjou Rouge, Anjou-Village Rouge en Cabernet d’Anjou. Daarnaast staat 2 hectare Grolleau voor Rosé d’Anjou.

De kroonjuweel van het domein is het “La Chapelle” perceel, met perfecte zuid-westelijke ligging. Hier bestaat de bodem uit blauwe schalie en quartz, een natuurlijk drainerende ondergrond die tevens minder gevoelig is voor vorst. De Layon stroomt vlak langs de wijngaard. Deze rivier geeft mist, waardoor Botrytis goed gedijt. Dit is essentieel voor de productie van Bonnezeaux.

Wijnbereiding
Anjou Rouge
Handmatige oogst, vervolgens worden de druiven gesorteerd en ontsteelt. Vergisting op hoge temperatuur 30-33°C inclusief overpompen, inweking tussen de 8-15 dagen. Op de gisten (sur lie) gelagerd in temperatuur gecontroleerde RVS tanks gedurende 4 maanden, vervolgens minimaal 6 maanden op fles voor verkoop.

Rosé
Handmatig geoogst, vervolgens worden de druiven gesorteerd en ontsteelt. Inweking voor enige uren in de pers. Vinificatie op 18 graden in roestvrijstalen tanks.

Anjou Blanc
Handmatig, vervolgens worden de druiven gesorteerd. Een gedeelte van de oogst wordt gevinifiëerd in vaten voor de frisse zuren, het andere gedeelte rijpt gedurende een maand op eikenhouten vaten (400 liter) tussen de 2 en 4 jaar oud. Vergisting ‘ sur lie’ gedurende 6 maanden met wekelijkse “remoulage” om de aromatische complexiteit te verhogen. Op het Chateau de Fesles gebruikt men vaten van eikenhout en acaciahout, om een meer complexe en subtiele houttoets te verkrijgen.

Bonnezeaux
Van Oktober tot November worden de overrijpe druiven met de hand geplukt na selectie van de met nobele rot bedekte druiven in de wijngaard. Normaliter is het dan rond de 18-24 graden. Men maakt gebruikt van passillage (het natuurlijk drogen van de druiven op een bedje van stro zodat het water uit de druif verdampt en de concentratie van suikers hoger wordt in de druiven. Na een langzame vergisting transformeert de zeer geconcentreerde most in een goudkleurige wijn. Vervolgens opgeslagen in eiken- en acaciahouten vaten van 400 liter op een gecontroleerde temperatuur van maximaal 9 graden, klaar voor botteling in de lente.

Château de Fesles
Château de Fesles -2
Château de Fesles wijnkelder