Lussac-Saint-Emillion
Château Picampeau bevindt zich in Lussac-Saint-Emilion en omvat 8 hectare aan wijngaarden. De ligging op hellingen zorgt ervoor dat de wijnstokken optimaal van de zon kunnen profiteren. De bodem bestaat uit een combinatie van kalk- en rotsachtig gesteente, die rijk zijn aan calcium. De bovenlaag bestaat uit rode kleiaarde.
De snoeiwijze vindt plaats volgens de methode Guyot, waardoor de opbrengst gereduceerd blijft tot 45 hectoliter per hectare. In de laatste cyclus van de rijpingsperiode, is er aandacht voor het verwijderen van overtollige bladgroei, zodat het zonlicht bij kan blijven dragen aan een optimale rijping van de druiven.
Na de handpluk gaan de druiven in kleine kratten naar de kelder, waarna een selectie van de beste druiven plaatsvindt. De gisting vindt plaats op roestvrijstalen thermo-gereguleerde vaten en duurt circa 21 dagen. In de eerste dagen van de vergisting blijven de schillen in contact met de most om op deze manier een optimale kleurextractie te krijgen. Na de vergisting wordt de jonge wijn overgeheveld op eikenhouten vaten. Doorgaans vindt er een rijping plaats van 18 maanden op Frans eikenhout, waarvan jaarlijks 1/3 wordt vernieuwd.
Deze wijn heeft enigszins bescheiden aroma die in tegenstelling tot de levendige rode fruitaroma’s in de smaak een opvallend contrast vormt. Het frisse maar wel vlezige fruit in de smaak zal zeer goed tot zijn recht komen bij een kaasplateau met rijpe, romige kaassoorten of bij fijn rood vlees.