Rasteau is een klei dorpje in de Vaucluse (Cotes du Rhone), die 900 hectare beslaat en veel wijngaarden heeft. Rasteau ligt aan de rand van het Baronnies-massief en kijkt uit op de Dentelles de Montmirail. Het profiteert van een typisch klimaat voor de regio: een hete en droge zomer en een milde winter, met voornamelijk klei-kalksteenbodems. Hier ligt het familiedomein Domaine des Nymphes.
Het verhaal van een droom die werkelijkheid werd
Eind jaren 70 had Gilbert Meyer een droom: stoppen met werken bij de coöperatieve kelder van Rasteau om zijn eigen wijndomein op te richten. In 1979 sloot hij zich aan bij zijn schoonzoon en de droom werd werkelijkheid: hij kocht nieuwe wijngaarden en begon met de bouw van de wijnmakerij. Deze familiecreatie, bestaande uit vader, zoon, dochter en schoonzoon, bestaat uit drieëndertig hectare en een wijnkelder waar alles gebeurt, van het bedenken van de wijn tot de verkoop en het proeven.
Deze wijnkelder werd gebouwd in La Quérade, een landgoed waar in 1850 een altaar voor de nimfen uit de Romeinse tijd werd gevonden, dat vandaag de dag te zien is in het Calvet Museum in Avignon. Ter nagedachtenis aan dit overblijfsel besloot de familie hun wijnhuis "le Domaine des Nymphes" te noemen.
2019, een nieuw keerpunt voor het Domaine des Nymphes
In 2019 kocht Eric Petitjean het wijnhuis, evenals zeven van de drieëndertig hectare. Het is nu Christophe Didier, die verantwoordelijk is voor de wijnkelder en de wijngaard. Eric en Christo werkten aan een nieuw concept van de wijnen en het verwerken ervan. Meer finesse en elegantie in alle wijnen om ze zo een nieuwe impuls te geven. En wat is dat goed gelukt! Wij leveren al hun prachtige wijnen die een andere "Rhone" stijl vertegenwoordigen. Alle cuvee's zijn veel eleganter en iets minder kruidig van stijl dan de gangbare Rhone wijnen.
Tegenwoordig is het Domaine des Nymphes een van de kleinste landgoederen in Rasteau, met zeven hectare, waarvan vier in AOC Rasteau en drie in AOC Côtes du Rhône Villages. Inmiddels is het wijnhuis ook overgegaan tot het producereen van biologische wijnen.